Vraag & antwoord

Hier vind je veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden over gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor.

Heb je vragen die op deze pagina ontbreken? Laat het gerust weten via het contactformulier of .

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

De natuur en landbouw staan onder druk. De rijkdom aan waardevolle en kwetsbare natuur heeft sterk te lijden onder met name verdroging en stikstofneerslag. Plantensoorten verdwijnen, dieren worden bedreigd. Uiteindelijk heeft dit gevolgen voor onze voedselvoorziening en gezondheid. Voor ons welzijn. En met de stikstofcrisis heeft de achteruitgang van de natuur ook nog eens direct invloed op economische ontwikkeling. De landbouw is bovendien, net als andere bedrijfstakken, aan het veranderen. De landbouw zoekt de balans met gezondheid, natuur en landschap. Agrarisch ondernemers zoeken nieuwe perspectieven om te kunnen blijven boeren, in evenwicht met de omgeving.

Een gebiedsgerichte aanpak moet ons op weg helpen naar een omgeving waarin zowel de condities voor de natuur (voldoende schoon water, schone lucht, gezonde bodem, minder stikstof) als de landbouw goed zijn. En waarin aandacht is voor ruimtelijke ontwikkelingen, zoals verstedelijking, infrastructuur en ruimte voor energie. Provincie Noord-Brabant, waterschappen, terreinbeherende organisaties, de agrarische sector, gemeenten en andere belanghebbenden kijken in heel Brabant met elkaar naar samenhangende (middel)lange termijn oplossingen die bijdragen aan natuurherstel én duurzaam perspectief voor de landbouw. 12 gebieden kennen een stapeling van complexe opgaven, veelal stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. In die gebieden kijken de gebiedspartners niet alleen in de natuurgebieden en de directe omgeving, maar juist ook naar de wijdere overgangszone eromheen. Grenscorridor, het gebied rondom Leederbos, Groote Heide & De Plateaux is zo’n Natura 2000-gebied. Omdat De Plateaux één geheel vormt met het Belgische natuurgebied Hageven en ook Groote Heide een grensoverschrijdend natuurgebied is, zijn Stad Lommel en de Vlaamse overheid bij gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor aangesloten.

Het westelijk deel van Grenscorridor omvat het buitengebied van gemeenten Valkenswaard, Waalre en Stad Lommel (B), een groot deel van gemeente Bergeijk en een stukje van gemeente Veldhoven. De naam ‘Grenscorridor’ werd al gebruikt toen deze gemeenten tussen 2016 en 2020 samen met Natuurmonumenten, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en ZLTO aan de vernieuwing van de weg N69 en de verbetering van het omliggende plattelandsgebied werkten. Het lag voor de hand de naam ‘Grenscorridor’ te blijven gebruiken voor de daaropvolgende gebiedsgerichte aanpak.
In Grenscorridor-Oost, het buitengebied van de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende, zijn de gebiedspartners begin 2025 met een verkenning van de uitdagingen begonnen.

Projecten die eerder door gebiedspartners van Grenscorridor zijn gestart en (deels) dezelfde doelen hebben, gaan gewoon door, waar mogelijk onder de vlag van de gebiedsgerichte aanpak. Kijk voor meer informatie op de pagina Projecten.

Binnen gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor werken we met schuivende panelen; het provinciale en landelijke beleid verandert steeds. Op dit moment is het wachten totdat de Aanpak Landelijk Gebied en de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof vorm krijgen.
In de gebiedsvisies per deelgebied zullen we aangegeven welke bijdrage we leveren aan de voor provincie Noord-Brabant en Vlaanderen geldende doelen. We proberen deze website zo vaak mogelijk bij te werken.

We staan open voor ideeën en initiatieven uit het gebied. Op de pagina Contact vind je hoe je ons kunt bereiken.