Nieuwe bestuursvoorzitter Renée Hoekman: “Samenwerking en respect als basis voor vooruitgang”

Deel dit bericht op

De bestuurlijke gebiedstafel van Grenscorridor is een onafhankelijk bestuursvoorzitter rijker. Renée Hoekman (69) zit voortaan de vergaderingen voor. Aan deze gebiedstafel hebben alle gebiedspartners een plek. Zij vertegenwoordigen de belangen van hun eigen organisatie. Samen nemen zij besluiten over te nemen stappen en maatregelen in ons werkgebied. Het bevoegd gezag – het hoogste gezagsorgaan – kan per maatregel verschillen. Soms is dat de gemeente, soms de provincie, soms het waterschap. Wie is Renée Hoekman en wat maakt haar geschikt voor deze rol?

Renée Hoekman kent het openbaar bestuur van binnen en van buiten. Zo was zij zestien jaar wethouder van de gemeente Mierlo, later Geldrop-Mierlo. Daar had zij onder andere economische zaken, Brainport, recreatie en vastgoed in haar portefeuille. Ook was zij tot voor kort lid van de provinciale Raad voor de Leefomgeving, onderdeel van BrabantAdvies. Die raad sprak zich in oktober 2024 uit over de Brabantse gebiedsgerichte aanpak.

Favoriete plek

Het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux is voor Renée bekend terrein. “Ik fiets er graag,” vertelt de Mierlose enthousiast. “Zowel op de Groote Heide als bij de Malpie kun je prachtige tochten maken. Ook de dorpen zijn mooi en authentiek. Die combinatie van natuur, weidsheid en fraaie dorpen zoek ik als ik ga fietsen.” Gevraagd naar haar favoriete plek zegt Renée diplomatiek: “Ik denk dat de plek die ik nu voor ogen heb de komende tijd gaat veranderen, want ik zal door mijn werk voor Grenscorridor vast nieuwe ontdekkingen in het gebied doen. Op dit moment strijden de Groote Heide en de Malpie om de eerste plaats.”

Samen puzzelen aan oplossingen

De uitdagingen die op het bord van de bestuurders liggen, zijn fors. “Eén van de moeilijkste dingen die een bestuurder moet doen, is het maken van keuzes,” merkt Renée daarover op. “Er worden op dit moment ongelooflijk veel taken bij het landelijk gebied neergelegd: woningbouw, infrastructuur, natuurherstel en -ontwikkeling, waterdoelen halen, watervoorziening toekomstbestendig maken, verduurzaming van de landbouw, ga zo maar door. Alles moet en alles moet nu. Dat vraagt om een integrale benadering, want we maken geen keuzes in een leeg gebied. Gelukkig houd ik van samen puzzelen.”

Verbinding en perspectief

Renée maakt zich zorgen over het toekomstperspectief voor jonge boeren en de kwaliteit van water en de natuur. Ze is ervan overtuigd dat jonge boeren wel anders willen, maar hulp nodig hebben bij het vinden van een goed verdienmodel.
De komende tijd maakt Renée kennis met alle gebiedspartners om als verbindende schakel tussen bestuurders en programmabureau en als sparringpartner op te kunnen treden. Want zo ziet zij haar rol. Renée: “Voor mij is het belangrijk dat we het samen doen, dat de in Grenscorridor deelnemende partijen zich gehoord en gerespecteerd voelen. En dat iedereen in het gebied mee kan doen, zodat we op die manier meters kunnen maken in de uitvoering van wat we met elkaar belangrijk vinden.”

Deel dit bericht op