Organisatie

Nederlandse en Vlaamse overheden, natuurorganisaties en de agrarische sector werken in Grenscorridor met elkaar aan een samenhangende, toekomstgerichte gebiedsgerichte aanpak. Samen met de bewoners, bezoekers en ondernemers in het gebied zoeken we naar slimme combinaties bij het inrichten van de ruimte. Dat is geen eenvoudig te organiseren proces.

Gebiedspartners

Op dit moment zijn de volgende organisaties betrokken bij Grenscorridor: de gemeenten Bergeijk, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre en Stad Lommel, natuurbeheerders Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, Waterschap De Dommel, provincie Noord-Brabant, de Vlaamse Overheid en ZLTO. In december 2024 is ons werkgebied uitgebreid met het oostelijk deel van het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux. Daar zijn de gebiedspartners begin 2025 met een verkenning van de uitdagingen begonnen. De gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende sluiten zich daarom mogelijk bij ons aan.

Overlegstructuren

Alle gebiedspartners nemen deel aan een bestuurlijke gebiedstafel. Aan deze tafel nemen de bestuurders besluiten over stappen en maatregelen. Ook controleren de bestuurders aan deze tafel of de besluiten goed worden uitgevoerd. Het bevoegd gezag, het hoogste gezagsorgaan, kan per maatregel verschillen. Soms is dat de gemeente, soms de provincie, soms het waterschap.

De ambtelijke gebiedstafel bereidt de bestuurlijke besluitvorming voor, brengt ambities en doelen in en monitort de voortgang van integrale gebiedsteams. Ook aan deze tafel zijn alle gebiedspartners vertegenwoordigd.

Het programmabureau Grenscorridor zorgt voor voldoende capaciteit, financiële middelen, de planning van de besluitvormingscyclus en faciliteert de teams die in deelgebieden aan de slag zijn. Ook bewaakt het programmabureau de samenhang tussen de verschillende vraagstukken en de sturing op ambities en doelen. Moeilijke keuzes worden aan de gebiedstafels besproken. Communicatie over de (voortgang van de) activiteiten en bewaking van de kwaliteit van de participatie in de deelgebieden van Grenscorridor horen ook bij de taken van het programmabureau.

Hoe we samenwerken

We proberen om zoveel mogelijk recht te doen aan alle belangen bij het zoeken naar en kiezen van oplossingen. Dit doen we stap voor stap, waarbij we waarschijnlijk buiten bestaande paden zullen treden. In de praktijk betekent dat:

  • Projecten die eerder door gebiedspartners van Grenscorridor zijn gestart en (deels) dezelfde doelen hebben als de gebiedsgerichte aanpak, gaan gewoon door. Waar mogelijk onder de vlag van Grenscorridor.
  • We versterken de energie van ondernemers in het gebied.
  • We werken aan een gebiedsvisie per deelgebied.

Met elkaar gaan we ontdekken wat werkt en wat niet. Dat die vorm van samenwerken ons goed past, hebben we laten zien bij de vernieuwing van de N69 en de plannen voor de toekomst van de N69-zuid. Toen werkten dezelfde gebiedspartners ook al grensoverschrijdend samen.

1 van de 12

Grenscorridor is 1 van de 12 gebieden van de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak in de provincie Noord-Brabant. Hierin werken verschillende organisaties samen aan een sterk Brabants buitengebied. Met elkaar zoeken ze naar slimme combinaties van oplossingen die de natuur versterken, water en bodem op orde brengen én kansen bieden voor de landbouw.

Meer informatie is te vinden op www.ggagroenblauw.nl.

In Grenscorridor samenwerkende organisaties